Ueshiba Morihei, az aikido alapítója 1883. december 14. született Tanabe-ban, Wakayama prefektúrájában. Tizennégy éves korától fogva a harcművészeteknek szentelte az életét. Nagyon beteges és gyenge volt, emiatt tizenkét éves korában úgy határozott, hogy egy új és erős testet „készít” magának, ezért keményen elkezdett edzeni. Alacsony termete (felnőtt korára mindössze 154 cm lett) ellenére jóval erősebb lett az átlagnál. Nagy fizikai erejével azonban nem elégedett meg, mivel tisztában volt azzal, hogy az erő nem minden, éppen ezért a kard, a kés és a bot használatát is elkezdte magáénak tudni a legnagyobb mesterek által.

1920-ban megalapította Ayabe-ban az első dojo-ját (Ueshiba Juku) Deguchi tiszteletes segítségével.

Családjával 1927-ben letelepedett Tokyo-ban, majd megnyitotta a dojo-ját, ahol a császári család köreit oktatta. 1931-ben a dojo-ja (Kobukan néven) véglegesen letelepszik Wakamatsu Cho-ban, ami Shinjuku kerületében volt Tokyo-ban, amit sokan Jigoku Dojo-nak hívtak, azaz a pokol dojo-jának.

1936-ban kezdett elterjedni az aikido, és 1940. április 30-án megalapította a mai napig fennálló Aikikai Hombu dojo-t, ami mára az aikido legnagyobb központi szervezete lett. Az 50-es évek idején már a harcművészete a hadseregben, a nagy trösztökben és az egyetemek elitjében is „gyökeret vert”, továbbá az aktív működésének köszönhetően erős oktatói közösséget épített ki.

1960-ban O-Sensei Becsületrend kitüntetést kapott a császár által, amiért megalkotta az aikidót.

1969. április 26-án, reggel öt órakor meghalt. Hamvait Tanabe-ban, Kosanji-náI helyezték el, a haját pedig Iwama-ban (Aiki Jinja). Halálát követően, ugyanebben az évben megkapta a Posztumusz kitüntetést.